Litha – období plodnosti, radosti a oslav

Datum publikace: 11.06.2021
Autor: Tomáš Ratner
Životodárný a radostný keltský svátek, který připadá na 21. června. Odkazoval na nezvyklou sílu Slunce

Přichází letní slunovrat a my tak můžeme zažít nejdelší den a nejkratší noc roku. Tento svátek svou důležitost nabývá vyvrcholením slunečního roku a tím i největší životodárné síly Slunce. Právě Slunce je v období Litha stěžejním prvkem. Neboť se bralo na vědomí, že slábnoucím Sluncem v druhé polovině roku se k moci dere temnota. Ale než přijde temnotou zalitá část roku a dojde k dalšímu obratu keltského kola, oslavujeme!

Společně se Sluncem byla i voda Kelty uctívána pro svou léčivou sílu. Představovala mystickou vstupní bránu do Zásvětí a dary bohům a bohyním se často házely právě do posvátných studánek a šumějících jezer. Studánky se často zdobily kvítím a Keltové na jejich počest následně zpívaly písně. Voda se sbírala do misek a kvůli přivolání pro úrodu potřebných dešťů se rozstříkávala po polích. Země byla cítit plodností a pozitivní energií. Ideální čas radosti a oslav úspěchů. Nechme se společně unést výjimečností svátku a oslavami s ním spojenými.

včela

 

Procházka do lesa

Zpříjemněte si vítání slunovratu procházkou lesem a nasajte sílu stromů. Ptáte se proč? Neboť uctívání stromů hrálo při oslavách Litha velkou roli. Například stromy poblíž studní a jezer se zdobily barevnými látkami či pentlemi. Podobně jako u svátku Yule byl nejvýznamnější dub. Keltský název pro dub je „Duir“, což také znamená „vchod“. Tyto stromy tak symbolizovaly hranici vstupu do druhé, slábnoucí části roku. Často kolem ozdobených stromů lidé tančili a následně se hodovalo a pořádaly se hry.

 

Zapalte si táborák

Keltové tradičně zůstávali v den slunovratu vzhůru celou noc, aby patřičně přivítali vycházející slunce. Vy si v předvečer svátku můžete symbolicky zapálit táborák a navázat tak na tradici keltských ohňů. Ty se pálily na vrcholcích kopců a na dalších posvátných místech, na počest příchodu Slunce. Oheň má odrážet a střídat Slunce, které je při slunovratu na vrcholu své síly. Zatopte si jakýmkoliv jiným dřevem než dubovým. Do ohně se ale vhazovaly i aromatické byliny. Lidé kolem ohně tančili a ti stateční skákali i skrz. Uhlí ze sváteční noci bylo rozptýleno po polích s příslibem bohaté sklizně v nadcházejícím roce. Staří Slované později také prováděli obřad společné koupele zvaný „kupala“. 

 

Darujte květiny a natrhejte byliny

Darujte své drahé polovičce květiny, protože právě v období Litha rozkvetlé květy provoní vaše domovy a vnesou pestrými barvami energii do vašich náročných dnů. Také byliny měly podle keltských tradic léčivé účinky. Keltové si bylinami zdobili své obydlí. Domy tak byly bylinami chráněny, nejčastěji se trhaly lipové ratolesti. Zkuste si taky vyzdobit svůj dům.

dub

 

Oslaďte si život medovinou

Svátek Litha připadal také na období největší produkce medu. Takzvaný „medový měsíc“ byl patřičnou příležitostí na výrobu a pití medoviny. Ta je totiž považována za božský nápoj s magickými a život obnovujícími vlastnostmi. Připijte si na oslavu Litha a uvítání životadárného Slunce tak, jak to dělali Keltové.

Související články