Tajemná řeč symbolů

Datum publikace: 14.03.2023
Autor: Alice Cross
Ve slovníku cizích slov najdeme pod slovem SYMBOL vysvětlení, že je to předmět nesoucí hlubší či skrytý význam.

Proč se zajímáme o symboly? 

Všude kolem nás jsou symboly, obklopují nás a působí na nás. Je jenom na nás, zda jim věnujeme pozornost a rozumíme jejich řeči, od nových symbolů, které známe, až po historické, ke kterým si musíme dohledat patřičné informace. Například pokud nebudeme dávat starodávným symbolům primitivní význam, odkryjí nám svoji hloubku. Celá řada symbolů označuje jistý druh přechodu, nejvýznamnějším archetypálním symbolem jsou dveře nebo brána. Jak si sami můžete uvědomit, dveře jsou v naší každodennosti.

Prozkoumáme symboly

Každý den vstupujeme do DVEŘÍ, překračujeme práh, mnohdy i na schodech zakopneme. A to už tu máme řeč schodů, jako kdyby nás zastavovaly s tím, že nám vnuknou myšlenku, na jakou změnu jsme zapomněli. Kde máte zavřeno a kde otevřeno? Někdy už kvůli pravidlům společnosti zapomínáme na skrytá poselství, a přitom je máme před nosem. Když zaměříte vaši bdělou pozornost na to, co máte kolem sebe, uvidíte svůj život v úplně jiných souvislostech. Začnete vnímat vnější vlivy, které vám mohou být nápovědou, jež vám ukáže váš pravý směr v životě. Řidiči to možná znají, není náhoda, když máte na semaforu pořád červenou. Sama k vám promlouvá, ať zpomalíte. Nebo jste na něco zapomněli? Jedete správnou cestou? Takové otázky je skvělé si pokládat než hledat neustále ve zkušenostech ostatních a být zklamaní, že se vám nedaří stejně jako jim. Používat pozornost k tomu, co máte kolem sebe, je cesta k osvícení. Ukažme si to na symbolu Slunce a Měsíce, tak častých symbolech v alchymii. Slunce a Měsíc jsou tu s námi od našeho narození a promlouvají k nám celý život.

MěsícMĚSÍC nám pomáhá odkrývat, co skrýváme, ukazuje se nám jen, když ho máme vidět. Snaží se, abychom si neukládali svoje traumata, abychom nebyli v okovech a viděli věci, které sami před sebou skrýváme. Svítí nám na cestu, když jsme ve tmě.

 

 

 

SLUNCE nás zase oslepí, když jsme zahleděni jenom do sebe, nebo se správně očima nedíváme. Naše reakce převážně je, že si dáme sluneční brýle. I to je řešení. :-) Určitě víte, jak důležití jsou pro nás zvířecí duchovní průvodci. Třeba STRAKY kolem nás vesele štěbetají, což je výzva k tomu, abyste si naposledy užili radostnou událost ve společnosti. Nebo na vás hledí duchHavranovní učitel HAVRAN, rád by vám rád položil otázku: „Víš, kdo jsi a co děláš? Jsi s tím spokojen?”

Když už si myslíte, že symbolický den se blíží ke konci, nakreslilo vám dítě obrázek, kde se to hemží SRDÍČKY. Tak to se zastavte a vnímejte tu nádheru a sílu lásky vykreslenou na papír. Do toho puberťák vykřikne, že měl špatný den. Má na sobě černé tričko – to přeci víte, že černá barva nutí k transformaci a zničení něčeho, co nefunguje. Proč se tedy rozčilovat? Zjistíte, že den může být natolik bohatý na symboly, že se těšíte, až si večer zalezete do peřin se vzorem LVŮ a přichází divoká noc, kdy jdete lovit za svitu měsíce ty nejkrásnější sny. Pokud je pro vás symbolika natolik přitažlivá, že byste ji rádi hlouběji prozkoumali, nahlédněte do naší symboliky a užívejte nádherná dobrodružství a poselství.

Více o symbolech najdete v alchymistické symbolice