Hela Wedakama

Datum publikace: 28.07.2020
Autor: Alice Cross

Hela Wedakama je jednou z nejstarších ajurvédských léčebných metod praktikovaných na Srí Lance. Vychází ze starodávné původní lékařské literatury předávané z generace na generaci po 3000 let. Ve skutečnosti je Srí Lanka první zemí na světě, která založila systematické nemocnice, dokonce i pro zvířata. Svědčí o tom také starověké nápisy na skalních površích, krteré dokazují, že v zemi po staletí existují organizované lékařské služby. 

Tradiční medicíně se po staletí věnovali i králové. Král Buddhadasa napsal ve své době (398 n. l.) rukopis Sarartha Sangrahaya - komplexní odborný spis, z něhož srílanští lékaři dodnes získávají cenné informace.

Historicky se ajurvédští lékaři těšili vznešenému postavení v sociální hierarchii země. Na srí Lance se dodnes říká: „Pokud nemůžete být králem, staňte se léčitelem.“, tak vážení zde ajurvédští lékaři jsou. A věhlas tradiční ostrovní ajurvédské medicíny, která je spojením léčebných metod a technik, cenných léků, jógy, přesvědčení a meditace, se stále víc dostává za hranice Srí Lanky a získává oblibu i v západním světě. 

Jedním z významných představitelů tradiční ajurvédské medicíny Hela Wedakama je Dr. Mahesh de Silva. Na Srí Lance provozuje vlastní ajurvédskou kliniku, vyrábí léky podle receptů starých až 5000 let a věnuje se, kromě jiného, i výuce meditace. Pokud plánujete cestu na Srí Lanku, určitě byste měli jeho kliniku navštívit a seznámit se například s metodou terapie pomocí Marma Points. Aktivace těchto životně důležitých bodů (akupresurou nebo masáží) pozitivně ovlivňuje anatomické struktury (vazy, zrak, klouby, cévy, nervy), ale také fyziologické procesy (dech, metabolismus, činnost orgánů, vegetativní a centrální nervový systém) v lidském těle.

Konzultaci Dr. Maheshe de Silva můžete získat i vy, přestože se na Srí lanku nechystáte. Tento ajurvédský lékař poskytuje konzultace online v anglickém nebo německém jazyce. Cena jedné konzultace, která trvá 60 minut je 90 euro.