Yule - oslavte tradiční keltský svátek Yule

Datum publikace: 06.12.2020
Autor: Alice Cross
Oslava keltského Yule začíná zimním slunovratem. Nezapomeňte se připravit včas.

Po svátku Samhain přichází na řadu další část keltského roku - zimní slunovrat. Keltové v tuto dobu slavili svátek Yule, který připadá na 21. prosince. V temných dnech bylo těžké uvěřit, že se slunce a život ještě vrátí. Yule je oslavou prodlužujících se dní, které v tuto dobu nastávají. Světlo se vrací do našich životů a to přece stojí za oslavu. My v tuto dobu slavíme Vánoce. Yule a Vánoce k sobě mají velmi blízko. Pojďme se na to spolu podívat. Třeba letos oslavíte Vánoce trochu jinak.

Yule a Vánoce ruku v ruce

Jak už to bývá nové kultury přejímají zvyky těch starých. Lid tak snadněji přijme nové náboženství nebo se přizpůsobí nové kultuře. Tak tomu bylo i u křesťanských Vánoc. Oslavu narození Ježíše Krista spojili křesťané právě s tímto svátkem. Přejali i keltské tradice jako je věšení jmelí, tradiční věnec, vánoční stromeček či rozdávání dárků.

 

plameny v krbu

 

Zatopte si v krbu nejen pro příjemnou atmosféru

Neříkáme to proto, aby vám náhodou nebyla zima, ale pálení dřeva patří k jedné z keltských tradic. Každý druh dřeva symbolizuje něco jiného. Například dub je symbolem síly a porozumění. Borovice dům čistí a větvičky břízy přinesou párům toužících po potomkovi plodnost. Vybírejte proto druh dřeva pečlivě podle toho co si přejete. 

Stálezelené rostliny vyzdobí a ochrání váš domov

Rostliny, které žijí i v chladných měsících, kdy zbytek přírody spí jsou symbolem věčného života. Keltové jimi zdobili svá obydlí, zejména dveře a okna. Rostliny vybírali pečlivě podle jejich vlastností. Některé rostliny mají ochranitelskou moc jiné naopak léčivou. Stejně jako oni můžete na výzdobu použít jmelí, cesmínu, tis, borovici či břečťan.

 

cesmina

 

Jmelí a cesmína

Jmelí uctívali druidové pro jeho magickou moc. Věřili, že tato zvláštní rostlina žije mezi dvěma světy, a proto dokáže léčit a ochraňovat. Bílé bobulky na jeho větvích symbolizují mužskou plodnost. Odtud pochází tradice líbání pod zavěšeným jmelím. Naopak cesmína byla používána pro své špičaté listy, které odpuzují zlé duchy. Její červené bobule symbolizují ženskou krev a tak společně se jmelím představují posvátné manželství a znovuzrození. 

Břečťan, tis a borovice

I tyto stálezelené rostliny se používali k výzdobě obydlí. Ve spirálách rostoucí břečťan je symbolem nesmrtelnosti a vzkříšení. Regeneraci a znovuzrození představuje krásný, leč jedovatý tis.  Uzdravení a radost do vašeho domova přinesou větve borovice. Větve tisu a borovice můžete naaranžovat do hliněných květináčů a doplnit šlahouny břečťanu či z nich vytvořit přírodní girlandu a zavěsit ji kolem dveří.

Udělejte si tradiční věnec

Vyrobte si věnec ze stále zelených rostlin. Použít můžete různé druhy větviček jehličnatých stromů, listy, či červené šípky, aby byl věnec co nejvíce bohatý. Originální věnec můžete vyrobit i z listů cesmíny a větviček jmelí, které se perfektně doplňují. Věnec můžete zavěsit na dveře či položit na stůl a ozdobit svíčkami. Věnec se objevuje i v křesťanských zvycích, kde je známý jako adventní věnec.

Vánoční stromek - symbol svátku již po staletí

Ano ani tento symbol nepatří mezi novodobé tradice. Keltové zdobili jedle. Ve starověkém Římě chrámoví kněží zdobili borovice, které přenesli do chrámů, aby uctili posvátnou bohyni. Oba tyto stromy jsou symbolem života a znovuzrození. Pohanské rodiny přenášeli do svého obydlí stromky, aby se u nich mohli ohřát duchové dřeva. Na větve zavěsili potraviny a pamlsky, aby se duchové mohli najíst. Zkuste místo tradičních ozdob zkrášlit stromeček červenými jablky, ořechy a dalšími potravinami co doma najdete. Uctíte tak staré tradice a budete mít i originální výzdobu.

 

svicky

 

Svíčky a rituál slunovratu

Yule je svátkem příchodu světla, takže svíčky na vašem oltáři rozhodně nesmí chybět. Barvami Yule jsou červená, zelená a zlatá. Červené a zlaté svíčky můžete využít i k jednoduchému rituálu slunovratu. Jak na něj?

  1. Na oltář umístíme dvě červené svíčky mezi které umístíme svíčku zlatou. Vedle nich si položíme lžíci a stužku. 
  2. Zapálíme červené svíčky a do plamene proneseme zaříkadlo:
  3. V pokoře a rovnováze žehnám sobě a svým nejbližším . Jsem připravená přijímat lásku, zdraví a štěstí a v síle své myšlenky tuto energii předávat všem, kteří ji potřebují. Tak se staň.
  4. Zapálíme zlatou svíčku a do plamene proneseme: Daruji lásku, zdraví a hojnost. Láska , zdraví a hojnost společně prostupuje všemi a vším. Tak se staň!
  5. Vezměte lžíci, omotejte ji stužkou. Svíčky nechte dohořet v přítomnosti takto upravené lžíce. Poté ji umístěte na čestné místo v kuchyni. Kdykoliv se budete potřebovat nabít touto energií, lžíci použijte. Následující rok můžete kouzlo doplnit. 
     

Pokud chcete zkusit nějaký jednodušší rituál, jeden pro vás máme. Potřebujete k němu papír, tužku, nějaký sešit či deník, krb nebo ohniště. Napište na papírek své přání a vložte jej do deníku, který následně spálíte v krbu.

Tento rituál můžete vyzkoušet i se členy své rodiny a zažít tak spolu příjemné a možná i zábavné chvilky.

 

čarodějná kniha

 

Chraňte se před nebezpečím, radí keltové

Keltové věřili, že se následujících 12 nocí dějí pozoruhodné věci. Ve vzduchu létají čarodějnice a ze země vycházejí démoni. Před čarodějnicemi je ochraňovali sušené bylinky, jako například mateřídouška a na ochranu před zemskými démony vycpávali svá lůžka slámou. Ve skutečnosti se jedná o kosmické a zemské záření, které může mít na náš organismus neblahý vliv. Měli bychom se tedy chránit i my. 

Svátek Yule je o naději a víře, že světlo porazí temnotu a oslavě nového života. Je to čas, který bychom měli trávit se svou rodinou, přáteli a sdílet s ostatními lásku a porozumění.
 

Související články