Samhain - uctění památky mrtvých, ale i čas pro magii

Datum publikace: 31.10.2020
Autor: Alice Cross
Uctěte památku mrtvých podle keltských tradic nebo s našimi jednoduchými rituály.

Více než Samhain jsou dnes známé svátky jako Halloween. Ale všechny tyto svátky mají svůj prapůvod právě v tomto keltském svátku. Pojďme se podívat jak tento svátek oslavit či jak využít energii a magii, která je v tuto dobu skutečně jedinečná. Samhain je starobylý keltský svátek symbolizující konec roku, označuje konec léta a začátek temných nocí. Také to byl čas poslední sklizně před zimou. Naši předkové si ještě mohli zajistit dostatek potravy na toto nevlídné období, kdy příroda spí a nebylo možné čerpat z jejích darů. 

Magická noc pro živé i mrtvé

Nejvýznamnějším ze všech osmi svátků se slaví v noci z 31. října na 1. listopadu, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. V tuto dobu se mohou mrtví podívat zpět na svět a naopak živí do podsvětí. Keltové věřili, že v tuto dobu je mohou navštívit duchové jejich předků. Prostírali pro ně k večeři, vařili jejich oblíbená jídla či pekli speciální koláčky. Aby k nim mohli duchové najít cestu dávali do oken či vydlabaných dýní svíčky. 

Keltové věřili, že v tuto noc musí být obzvlášť ostražití a mít se na pozoru před zlými duchy. Proto se v žádném případě neoslovovali svými jmény a když vycházeli ven, oblékali se do masek. Duchové je tak nepoznali, nemohli nad nimi převzít moc a ublížit jim.

 

dynovy ritual

 

Jednoduché rituály na oslavu Samhainu

  • Vydlabejte dýni a dejte do ní svíčku či postavte alespoň nějaké svíčky do oken. Ukážete tak cestu dobrým duším a ochráníte svůj domov před těmi zlými 

  • Zbavte se všeho zlého ve svém životě a vykročte do dalšího roku s lehčí myslí. Symbolicky pohřběte vše co se v tomto roce stalo. Poslouží vám k tomu krabice nebo kus papíru. Krabici s nechtěnými předměty zakopejte. Na papír napište vše co vás tíží, své slabosti nebo z čeho máte strach a spalte jej

  • Magickou sůl můžete využít k očistě, požehnání a ochraně, udělejte si koupel se solí a zbavte se negativity

  • Zajistěte si dostatek sil. Přečtěte nahlas jména svých předků a požádejte je o posílení, duševní i fyzické

  • Zapojte kreativitu oslavte svátek se svými blízkými. Upečte s dětmi perníčky ve tvaru kostí. Pusťte si večer strašidelný film nebo vymyslete vlastní duchařskou historku

 

dýně

 

Využijte Samhain ve svůj prospěch

Dnešní doba je velmi uspěchaná. Stres, práce, internet. To vše nás uvrhuje do nekonečného kolotoče. Zimu a dlouhé večery můžeme vnímat jako narušení zaběhnutého řádu, ale je to právě naopak. Využijte toto období a trochu zpomalte. Věnujte se vzdělávání, prozkoumejte své pokroky nebo se věnujte novým dovednostem. Tvořte plány a těšte se z toho co jste během roku dokázali.

Zima není smrt a i když se vše zdá mrtvé, příroda jen regeneruje a čerpá energii. Udělejte to samé ať můžete na jaře z plných sil ukázat světu co ve vás je. 

Související články