Ostara - oslava vítězství světla nad temnotou i nového života

Datum publikace: 17.01.2021
Autor: Alice Cross
Kolem 21.3. naši předkové slavili svátek podobný našim Velikonocům. Přivítejte jaro s Ostarou.

Světlo se rovná temnotě a s ním přichází i znovuzrození. Začínají pučet první stromy, rozkvétat květy a rodit se mláďata. Příroda se po zimním spánku probouzí zpět k životu. Přesně to oslavuje starý pohanský svátek Ostara. Je to svátek obnovy a nových začátků.

Tradice známé i neznámé

Stejně jako dnes i naši předkové měli s Ostarou spojené určité rituály, které jsou opět plné symboliky. Barví se vejce na červeno, jako symbol nového života a zasévají se první semena pro zajištění plodnosti během roku. S tímto zvykem máme dnes spojené šlehání pomlázkou, které taktéž má ženám zajistit mládí a plodnost. Zapalují se ohně, tančí se a zpívá v kruhu. Obléká se do červených a zelených šatů a malují se vejce jako symbol nových začátků. Pije se červené víno (symbol krve), jí se čerstvý chléb a hlučně se slaví. 

Pokud máte rádi spíše netradiční věci, zkuste se brzy ráno vykoupat v potůčku, studánce či se omýt ranní rosou. Živá voda vás očistí, odplaví vše staré a připraví na nové začátky. Z Velikonočního ohně si chovejte popel a uhlíky, mají totiž kouzelnou moc. Dokáží váš dům či byt ochránit před požárem, kroupami a dalšími pohromami.

 

ptak na vetvi

 

Bohyně nového života, ohně a plodnosti

S tímto svátkem je úzce spjata i germánská bohyně jara - Ostara, která je též známá jako Eostre. Ostara je bohyní ohně, který symbolizuje slunce a návrat světla. Vtančí do našich životů na jaře, kdy vše pučí, kvete a všeobecně panuje pohoda. S touto bohyní je spojena legenda, kdy Ostara zachránila zmrzlého ptáčka před smrtí tím, že jej proměnila v zajíce. Proměna ovšem nebyla zcela dokonalá a zajíc na jaře snášel vejce, stejně jako ptáci. Vejce byla darem pro bohyni, která mu zachránila život. I z toho důvodu je jejím hlavním zvířetem zajíc, symbolizující plodnost. 

Další zvířata spojená s touho bohyní jsou skřivani, které můžete potkat na větvích v korunách probouzejících se stromů, rudá slepice, či kočka. Stejně jako zvířata má bohyně Ostara i vlastní strom. Patří jí líska, která se brzy na jaře zelená a kvete.

 

narcisy

 

Vyzdobte si dům symboly jara

Ostaru můžete do svého domova přinést i jednoduchou výzdobou. Do vázy nastříhejte rašící větvičky břízy, kvetoucí větvičky zlatého deště nebo oblíbené kočičky. Doplnit je můžete o jarní květy, jako jsou narcisy a tulipány ve veselých barvách. Pokud máte možnost nezapomeňte využít i červené tulipány. Do oken můžete dát petrklíče a hyacinty v květináčích. Dnes je už plno možností jak z nich vytvořit krásná aranžmá. Rostlinky můžete umístit do košíků z proutí a doplnit mechem či je dát do velké skleněné nádoby a vytvořit tak malý skleník plný křehkých květů.

Zmiňovanými květinami můžete vyzdobit i svůj oltář. Zamyslete nad použitými rostlinami a kompozicí barev. Pokud si nevíte rady, stačí se podívat ven. Jaké barvy kolem sebe vidíte? Chybu určitě neuděláte ani s pastelovými barvami. Také se zkuste se zamyslet nad tím, co by se dalo využít jako symbol rovnodennosti. Na dozdobení můžete využít přírodní či malovaná vejce. Nezapomeňte ani na svíčky, ideálně ve žluté či růžové barvě.

 

labyrint

 

S řešením vašich otázek vám pomůže rituál Labyrint

Zkuste tento zajímavý rituál, který vám pomůže najít odpovědi na vaše otázky. Stačí si k němu pomocí písku nebo kamínků namalovat na trávník či jinou plochu labyrint, který má jeden vchod a jeden východ.

  1. Vstupte do labyrintu pomalou chůzí. Po každém kroku se na chviličku zastavte a přemýšlejte. Uvědomujte si své okolí a to co je před vámi. 
  2. Jak budete pokračovat v chůzi, zamyslete se nad tím, jak se v problému cítíte. Jaké emoce ve vás vyvolává? Nejste schopni při řešení problému racionálně uvažovat? Proč ve vás problém vyvolává takové emoce a tolik na vás působí?
  3. Na začátku třetí části vaší cesty přejděte k tomu, jak vás problém ovlivňuje ve vašem fyzickém světě. Máte málo peněz kvůli špatně ohodnocené práci? Máte ve svém životě někoho, kdo vás táhne dolů nebo vám dokonce ubližuje? Způsobil vám váš problém zdravotní potíže?
  4. Začínáte se pomalu blížit ke středu labyrintu. Nastává čas začít hledat řešení vašeho problému. Můžete požádat vesmír či svého patrona, aby vám s řešením pomohli. 
  5. Jakmile se dostanete do středu labyrintu, začnou přicházet myšlenky a nápady jak váš problém vyřešit. Až tyto vize dorazí, přijměte je bez otázek a úsudků. Co se teď zdá nesmyslné, může později být opravdu správným řešením.
  6. Postavte se do středu labyrintu a zeptejte se sami sebe: “Jaký bude první krok? Jak mohu dosáhnout toho, aby se můj problém vyřešil?” Udělejte si čas, abyste tam mohli jen tak stát či sedět a nechat řešení do sebe zapadnout. 
  7. Až vše do sebe zapadne, dokončili jste první část cesty -  dosažení řešení. Nyní je načase vydat se na cestu ven z labyrintu. 

Tento rituál vám pomůže utřídit si myšlenky a zamyslet se nad jádrem vašeho problému. Na rituál si udělejte dostatek času, nepospíchejte, ať k vám vesmír může promluvit a pomoci vám problém vyřešit.

 

Stejně jako příroda se na jaře probouzíme i my. Využijte nového začátku ve svůj prospěch. Pusťte se do nových projektů a zeptejte se sami sebe, co tento rok chcete dokázat. Těšte se z jarních květů a zelenajících se stromů. Načerpejte energii a optimismus po vyčerpávající zimě. Vpusťte do svého života slunce a čerstvý vzduch, který rozproudí vaše myšlení a pomůže vám nastavit lepší cestu životem.

 

Související články