Mabon aneb svátek Avalonu

Datum publikace: 23.09.2023
Autor: Alice Cross
Oslavte Mabon a Svátek Avalonu naplno a spojte se s dávnými tradicemi a přírodou.

Když se řekne Mabon, mnohým možná ihned vyvstane před očima obraz oslav podzimní rovnodennosti, což přichází dnes 23. zářím, kdy slunce a stín táhnou rovným dílem časových hodin. Tento den nám přináší jedinečnou rovnováhu mezi světlem a tmou, která se objevuje pouze dvakrát ročně, s tím, že den i noc trvají zhruba dvanáct hodin. Ačkoliv si mnozí mohou spojit Mabon především s oslavou vína a sklizní jablek, skrývá v sobě mnohem více tajemství a symboliky.

Svátek Avalonu nám připomíná kouzelný ostrov z Artušovské legendy. Isle of Avalon, také známý jako Isle of Apples, byl místem, kam byl Král Artuš odnesen po své smrti. Právě zde, na Avalonu, králi Artušovi pomohla čarodějka Morgan La Fey spolu se svými osmi sestrami uzdravit a znovu oživit. Je to místo spojené s magií, léčitelstvím a obnovením života.

Také v severské mytologii najdeme zmínky o oslavách podzimní rovnodennosti, nazývaných Gleichentag, což lze přeložit jako "sudý den." Tento svátek slouží k poctě Sif, severské bohyni obilí, a oslavuje hojnou úrodu a zásoby potravin pro nadcházející chladné měsíce. Seveřané také nezapomínají na boha Thora za jeho ochranu úrody a plodin.

Mabon

Ve slovanské tradici se moderní podzimní rovnodennost nazývá Dożynki, což doslovně znamená "sklízet." Vesničané vždy oslavovali sklizeň obřími palačinkami z pšenice. Věřili, že čím větší palačinka, tím bohatší bude následující sklizeň. Zrna pšenice byla také vázána do věnců a zdobena květinami, které se staly středem oslav. Lidé tyto věnce uchovávali přes zimu a na jaře je vytahovali jako dar pro matku Zemi, s nadějí na další hojnou úrodu.

Všechny tyto zajímavosti nás zavedou k svátku podzimní rovnodennosti, i když název "Mabon" začal být používán až v moderní době. Jméno tohoto svátku, odvozené od velšského boha Mabona či Maponuse, bylo navrženo v 70. letech Aidenem Kellym, popularizátorem dávných pohanských kultur.

A nyní, abychom vám pomohli oslavit tento zvláštní čas, zde je několik tipů:

1. Pusťte se do pečení:

  Využijte tohoto období k vaření a pečení. Jablečný koláč je vynikající volbou, protože jablka jsou symbolem života a nesmrtelnosti. Navštivte hřbitov a položte jabka na hroby jako dar zemřelým. Tímto způsobem vyjádříte úctu k těm, kteří už nejsou mezi námi. Můžete také vyzkoušet pečení sušenek nebo chleba. A pokud jste odvážní, zkuste si připravit obří pšeničnou palačinku, podobně jako se to dělalo ve slovanských oslavách rovnodennosti.

2. Uvařte si chutný, teplý nápoj:

  Koneckonců, co by to bylo za svátek bez dobrého jídla a pití? Usedněte k oknu s horkým jablečným moštem nebo horkou čokoládou a pozorujte, jak listí pomalu padá, značíc příchod podzimu.

3. Vyrazte na procházku do přírody:

  Podzimní krajina je často nádherně zbarvená a vypadá, jako by byla vytvořena umělcem. Procházka v barevném lese je ideálním způsobem, jak se propojit s přírodou a nasbírat uzrálé plody, jako jsou trnky, šípky nebo ostružiny.

4. Proveďte podzimní úklid:

  S příchodem podzimu podle keltské tradice přichází temnota, a bohyně temnoty milují čistotu v našich domovech. Připravte svůj dům na zimní spánek a přivítejte bohyně svým čistým a uklizeným domovem.

5. Zapalte svíčky:

  Svíčky jsou významnou součástí oslav Mabonu. Použijte je k poctě spojenému božstvu a jako symbol sklizně. Vyberte svíčky s vůními, které evokují podzimní úrodu, jako jsou vůně jablek, skořice, kaštanu nebo kořenění.

 

S těmito tipy můžete oslavit Mabon a Svátek Avalonu naplno a spojit se
s dávnými tradicemi a přírodou, které jsou s tímto obdobím spojeny.

Související články